Beam meubelen - de nieuwe houttrend

Geplaatst op 09-11-2021

Heb je de laatste tijd iets van die zware balkenmeubels opgemerkt, bijvoorbeeld een mooie dining loungeset? Dikke houten latten die dienst doen als tafelblad, hele balken die worden ingebouwd als onderstel voor bedden of massieve zijwanden voor ladekasten en dressoirs. Hier is geen rommel, hier wordt geploeterd. More is more met de nieuwe houttrend die enkele jaren geleden zijn weg vond naar meubelzaken en online shops.

Hoe zit het met de trend?

De markt was vermoedelijk oververzadigd met meubels gemaakt van materialen op houtbasis met perfecte oppervlakken, gladde randen en uniforme graangradiënten. De directe verbinding met de boom kon niet meer tot stand worden gebracht bij het aanraken van de oppervlakken, het natuurlijke en bijzondere was verloren gegaan. Waarom überhaupt hout gebruiken, vroeg men zich af. Moet je echt elke knoest en elke oneffenheid in het hout wegsnijden? Nee, er is een andere manier! Het meubilair bewijst dit op een indrukwekkende manier. Natuurlijk zijn ze op geen enkele manier een heruitvinding van het wiel en gebruiken ze patronen die door de eeuwen heen zijn uitgeprobeerd en getest. Maar: ze creëren de verbinding met de natuur in een tijdperk van digitalisering en verstedelijking.

De industrie heeft namen bedacht als "gebarsten eik", "knoestige eik" of "wilde eik" om de ruwe, levendige kant van het hout te benadrukken. Verzonden woorden, marketingtrucs en tegelijkertijd het belichaamde verlangen naar meer natuur in je eigen vier muren. De grote verscheidenheid aan verschillende balkenmeubels bewijst dat de vraag steeds groter wordt. Natuurlijk sluit de markt zich niet af voor deze wens en schittert met innovatieve modellen met chromen voetjes of zwevende optiek.

Een andere verklaring voor de toenemende belangstelling voor dergelijke ongebruikelijke meubels is zeker de trend naar DIY, shabby en vintage. Deze trends hebben mogelijk de weg vrijgemaakt voor onvolmaakte, onconventionele meubels met ruwe randen. In zekere zin doen de rustieke balkbedden denken aan de zelfgemaakte palletmeubels die de afgelopen jaren de sociale media keer op keer hebben achtervolgd. De "self-made" look: misschien nog een reden voor de grote belangstelling voor balkenmeubels. De scheuren, imperfecties en ogenschijnlijk simpele constructie ziet eruit alsof je het zelf zou kunnen doen, een concessie aan de hobbyklusser die een beetje in ieder van ons zit.

Conclusie:

Hoe de trend zich in de toekomst zal ontwikkelen, valt nog te bezien. De eindklant profiteert momenteel van de concurrentie tussen fabrikanten die hun concurrenten proberen te overtreffen met steeds ongebruikelijke ontwerpen en ideeën. Zelfs als de trend niet standhoudt, zullen de meubels die het heeft geproduceerd dat zeker doen.